Betöltés...
 

oregional blog

Jira Software - Ki kicsoda az agilis csapatokban?

oregional Péntek Január 22, 2016

 Információ

Szemezgettünk az Atlassian 2015. novemberi hírleveléből, jelen bejegyzés ez alapján készült. Az eredeti megtekinthető itt

Atlassian Jira Software 240x60

Ki kicsoda az agilis csapatokban?

Az agilis csapatok magára a csapatra összpontosítanak, míg a "vízesés" jellegű csapatok inkább a szervezet felépítését követik. A hagyományos vízesés jellegű fejlesztésben az ütemezés „fentről lefelé” történik, ami azt jelenti, hogy a menedzsment diktálja az iramot és az ütemtervet. Az agilis csapatok önszervezőek, maguknak határozzák meg az ütemtervüket a szervezeten belül. Nagy kérdés, hogy a fejlesztési menedzserek és a scrum mesterek hogyan osztják meg a felelősségeket a csapaton belül. Ebben a posztban ezt a kérdést járjuk röviden körül.

Vízesés-csapatok vs. scrum-csapatok

A legtöbb vízesés jellegű csapat menedzser központú, azaz a menedzsertől várják a prioritások meghatározását, az előrehaladás nyomon követését és a teljesítmény értékelését.

Az agilis csapatok önszervezőek, a termék tulajdonosával dolgoznak (aki általában nincs a csapat menedzsment-láncában). Ebben a megközelítésben a termék tulajdonosa határozza meg annak vízióját, hogy mit kellene elkészíteni. A csapat egy sor sprinten (futamon) keresztül azt irányítja, hogy a terméket hogyan kellene elkészíteni. Az önszervező csapatok urai a saját sorsuknak. A sprint tervezése során ők döntik el, hogy mennyi munkát szánnak egy sprintre, és emiatt nagy mértékben tulajdonosai a program sikerének. 

Azok a résztvevők, akik gazdái a saját ütemtervüknek, magasabb minőségű termékeket hoznak létre. A szervezetben mindenki sikeres akar lenni. A kölcsönös bizalom és őszinteség nélkülözhetetlen egy jól teljesítő agilis csapatban. Az a menedzsment, amelyik folyamatosan a megfelelő csapat összeállítására összpontosít, képes bízni abban, hogy a csapat elvégzi a munkát. Az a szükséglet, hogy ezután mikromenedzseljék a csapat munkájának minden részletét, nem merül már fel.

Scrum mester vs. fejlesztési menedzser

A scrum mester és a fejlesztési menedzser megvédi a csapatot az olyan külső, zavaró tényezőktől, mint a feature creep (amikor egy projekt túlnövi az eredetileg tervezett méretét), a vízesés jellegű csapatok gyakran használt, de rossz problémamegoldásai, a különböző szakmák képviselői közti viták, vagy olyan mellék projektek, amelyek kompromittálhatják a sprint integritását.

A két szerepkör ugyanakkor különbözik is, tekintsük át röviden ezeket.

A scrum mester

A scrum mesterek az agilis csapatok projektvezetői, akik a scrum folyamat teljesítményének optimalizálására fókuszálnak. A terméktulajdonos és a csapat között dolgoznak, biztosítva az egyenletes és sikeres sprinteket rövid megbeszélések levezetésével és a csapatot gátló tényezők csökkentésére irányuló munkával.

A különböző szakmák képviselői közti viták gátolhatják a csapatot, ezért a sikeres scrum mesterek jellemzője a csapatokon átívelő koordináció, így az egyes csapatok a termékfejlesztésre koncentrálhatnak. Ezen gyakorlat segítségével mindenki hatékony marad és az azonos oldalon fog állni.

A srum mester koordinálja az agilis programhoz szükséges inputok és outputok legnagyobb részét. Ő vezeti a sprintek indításait, a napi rövid megbeszéléseket, a sprintbeszámolókat és a sprintre való visszatekintéseket.

A scrum mester egyben egy agilis coach is, aki segít a csapatnak alkalmazni és elsajátítani az agilis gyakorlatokat a termék életciklusa során. Ilyen gyakorlatok például a feladat nehézségi fokának felbecsülése (story point estimation), a sprint tervezése (sprint planning) és a continuous delivery (szoftverfejlesztési megközelítés, amiben a szoftver rövid ciklusokban kerül előállításra, biztosítva azt, hogy a szoftver bármikor megbízhatóan kiadható legyen).

A scrum mesterek munkájának coaching oldala kritikus, mivel nemcsak segítenek a csapatnak abban, hogy agilis legyen, hanem pártolják az agilis fejlesztést a szervezet minden részén, és jó hírét viszik annak, hogy miért megfelelő és hasznos az agilis fejlesztés a projektnek és a szervezetnek egyaránt.

A scrum mester a csapattal és a fejlesztési menedzserrel együtt dolgozik az elvégzésre váró munka tételeinek felbecsülésén. A csapatnak eleinte szüksége van egy kis útmutatásra a scrum mester és a fejlesztési menedzser részéről. Amint a csapat formálódik, megosztott tudást képez a programról a sikeres sprint tervezésén keresztül. Amint a csapat a teljesítési szakaszba lép, a scrum mester kevesebbet összpontosít a felbecsülésre és többet arra, hogy a termék elkészítésének sebessége optimális legyen.

A fejlesztési menedzser

A fejlesztési menedzserek sok bizonytalansággal szembesülnek, amikor agilis módszert kell alkalmazniuk csapatmunka során. Az agilis csapatok nem hagyatkoznak a menedzserükre a feladatbecslés és a fontossági sorrend felállítása során, de a menedzserek azért általában alapvető szerepet játszanak a sikerben legalább a csapattagok kiválasztásának és a fejlesztés minőségének területein.

Jól kiválasztani

A csapattagok kiválasztása a legfontosabb dolog, amit a fejlesztési menedzser csinál. Miért töltsön az ember olyan sok időt a megfelelő jelölt kiválasztásával? A csapatban történő későbbi változtatás két szinten is költséges:

  • A jelöltek keresése elveszi a figyelmet a nagyszerű termékek elkészítésétől
  • Amikor új alkalmazottak csatlakoznak, a meglévő csapatnak időt kell fordítania a befogadásukra. A csapatok csökkenést fognak tapasztalni a sebességben néhány futam során, amint mindegyik új személy beilleszkedik a csapatba.

Amikor egy csapat igazán önszervező és jól teljesítő, a szervezetben mindenki látni fogja azt a termék minőségén és előállításán keresztül. Senkinek sincs nagyobb hatása itt, mint a fejlesztési menedzsernek. Az agilis és a vízesés jellegű csapatok között az egyik legnagyobb különbség az, hogy a fejlesztési menedzser partner a felbecsülési folyamatban. Egy vízesés-csapatban nem szokatlan a következő párbeszéd:

  • Menedzser: „Mennyi ideig fog tartani ennek a funkciónak az elkészítése?”
  • Mérnök: „Hat hétbe fog telni. Meg kell tennünk A-t, B-t, C-t, hogy a funkció a piacra kerüljön.”
  • Menedzser: „Hmm. Ennek van értelme, de találnotok kell egy módot arra, hogy négy héten belül kész legyen.”

Egy agilis fejlesztési menedzser tud nagyszerű embereket alkalmazni, és utána megbízni bennük. Az agilis folyamat egy alapvető tétele az, hogy azok tudják a legjobban felmérni és elvégezni a munkát, akik a legközelebb vannak ahhoz. A csapat határozza meg az ütemtervet. A fejlesztési menedzser egyedi értéket ad hozzá a felbecsülési gyakorlat során tett feltételezések vizsgálatával és felülvizsgálatával – inkább partnerséget vállal a folyamatban, mintsem diktálná azt.

Jól fejleszteni

Amíg a scrum mesterek a csapat sebességére összpontosítanak, addig a fejlesztési menedzserek a csapattagok sebességét építik fel a személyek négyszemközti coaching-ján keresztül. A fejlesztési menedzserek gondozzák és ösztönzik a szervezetük nagyszerű tehetségeit. A kiváló menedzserek jártasak a menedzsment alapismereteiben: a négyszemközti megbeszélésekben, a visszajelzések nyújtásában és a csapatuk coaching-jában. A sikeres menedzserek tanácsokkal látják el a mérnököket, hogy azok valami nagyszerűt tegyenek le az asztalra: ötleteket, kódot, teszteket és kultúrát. A nagyszerű fejlesztési menedzserek partnerei a csapatuknak.

Néha a csapat gyötrődik vagy holtpontra jut az architektúratervezés döntéseivel. A szakértő fejlesztési menedzserek tudják, hogy mikor avatkozzanak be a holtpontról való elmozdulás érdekében, vagy mikor hagyják a csapatot gyötrődni a saját fejlődése érdekében. A scrum mester lehet, hogy nem olyan jártas az adott szakmában, mint a csapat többi része, így a fejlesztési menedzser értékes kontextust nyújthat a scrum mester és a csapat között, amikor nyilvánvaló tudásbeli rés mutatkozik.

A fejlesztési menedzserek szintén partnerek a cég senior fejlesztőivel a fejlesztési kultúra meghatározásában. Gyakran befolyásolják a program technológiájának kiválasztását, és a továbbiakban is felelősséget vállalnak a termék minőségéért a kódarchitektúrától a végfelhasználói élményig. A fejlesztési menedzserek részt vesznek a kódok áttekintésében, hogy biztosítsák azt, hogy a csapat olyan kódot állít elő, ami megfelel a program rövid- és hosszú távú céljainak. Kontextust is meghatároznak a csapaton belül és a tágabb szervezetben egyaránt.

 

Jó alkotást!

 

 Pro bono

Non-profit szervezetek, mikro és induló vállalkozások számára nyújtott pro bono szolgáltatásaink