Betöltés...
 

oregional blog

Confluence - Öt dolog, amit bárcsak korábban tudtam volna az oldalak létrehozásáról

oregional Péntek December 18, 2015

 Forrás

Szemezgettünk az Atlassian 2015. novemberi hírleveléből, jelen bejegyzés ez alapján készült. Az eredeti megtekinthető itt

Confluence - Online tartalomkezelés csapatoknak

A csapatban dolgozó Confluence felhasználók általában hamar felismerik, hogy a tartalmak online létrehozása mennyire előnyös és hasznos minden résztvevőnek. Bárki, aki használt Confluence-t egy ideig, tudja, hogy milyen hatékonyak az oldalak, és azt, hogy a tartalmak létrehozása az oldalak segítségével egy kis gyakorlatot igényel.

Néha azonban elfelejtjük, hogy milyen vadonatúj felhasználónak lenni.

Az alábbiakban bemutatunk öt dolgot, amivel remélhetőleg hozzájárulunk kedvelt alkalmazásunk hatékony használatához.

1. Kezdd a munkát egy sablonnal

Egy üres oldallal kezdeni felszabadító néhányak számára, de minek újra feltalálni a kereket? A Confluence-sablonok egyszerűvé teszik a kezdő felhasználók számára azt, hogy belecsapjanak a lecsóba, és gyorsan megtanulják megfelelően használni az oldalak létrehozását.

A sablonok azok számára is hatékonyak, akiknek struktúrára van szüksége az ismétlődő üzleti folyamatokhoz. Használhatod a legjobb tapasztalatok szerint kialakított vázlatsablonokat, vagy létrehozhatod a saját sablonjaidat egy piszkozatból. Hogy még könnyebb legyen, testre is szabhatod a vázlatsablonokat, ami így meg fog felelni a csapat szükségleteinek.

Bármi is legyen az, amit a csapat rendszeresen létrehoz, csinálhatsz belőle egy sablont a Confluence-ben.

2. Az oldalvázlatok a barátaid

Az oldalakon elvégzett munkád formázásának nem kellene nehéznek lennie. Az oldalvázlatok intuitívvá teszik a tartalom strukturálását az oszlopokkal és az oldalsávokkal, amiket beállíthatsz menet közben.

Adj hozzá egy oldalvázlatot az eszköztárból, és próbáld ki a különböző struktúrákat, hogy lásd, melyik felel meg a legjobban.

Bármikor megváltoztathatod a struktúrát, és még mozgathatod is az egyes részeket felfelé és lefelé, hogy újrarendezd az oldalt, amint a tartalom  kialakul.

3. Az emberek szeretik a vizuális tartalmakat

Ez könnyű dolog. A tartalom sokkal megnyerőbb lesz, ha beágyazásra kerül egy kép, egy grafikon vagy egy videó. Ha riportot készítesz a csapatod számára, rakj bele egy grafikont. A dizájnon dolgozol? Tegyél bele vázlatképeket és maketteket. Vagy ha egy projekten vagy ajánlaton dolgozol, csatold a prezentációs csomagodat.

A Confluence könnyűvé teszi ezek közül bármelyiknek a csatolását. Csak húzd közvetlenül a szerkesztőbe a kiválasztott fájlt. Egyszerre több fájlt akarsz hozzáadni? Nyomd meg a fájlok gombot az eszköztárban, és keress fájlokat a számítógépeden vagy a weben ahhoz, hogy egyszerre többet tudj hozzáadni az oldaladhoz.

4. A makrók Confluence-legendává fognak tenni téged

Láttál már olyan remek tartalmakat az oldalakon, mint a tartalomjegyzék, a beágyazott autótérkép vagy a JIRA feladatokon alapuló tortadiagram? És azon tűnődtél, hogy „Hogy csinálták ezt?” Lépj be a makrók világába! A makrók segítségével hatékony dolgokat tudsz csinálni a Confluence-oldalakon. A makrók elsőre ijesztőnek tűnhetnek, de mindenféle szuper, dinamikus tartalmat adhatsz hozzá mindössze egy pár kattintással. Adj egy lehetőséget ezeknek. Csak üsd le a '{' billentyűt, és nyisd meg a makróböngészőt.

5. Nincs szükséged az egérre

Ha el vagy merülve a munkádban, néha még a legkisebb zavaró tényező hatására is elveszítheted a koncentrációdat. Sokaknak bosszantó, ha az egérhez kell nyúlni a formázás miatt a dokumentum szerkesztése közben.

A Confluence-ben könnyű gyorsan dolgozni az egér nélkül, köszönhetően a kényelmes gyorsbillentyűknek. Szerkesztés közben kattints a „?”-re az oldal tetején lévő navigációs sávban az összes megtekintéséhez.

 

Jó alkotást!

 Pro bono

Non-profit szervezetek, mikro és induló vállalkozások számára nyújtott pro bono szolgáltatásaink