Betöltés...
 

oregional blog

HipChat - Beállítások, tippek

oregional Péntek Május 27, 2016

HipChat beállítások

A HipChat főleg a csapatokról szól, de legalább annyira az egyénekről is. Egy olyan alkalmazást, amit kommunikációra használnak egész nap, a magáénak kell éreznie minden felhasználónak.

Az Atlassian minden HipChat frissítéssel újabb beállításokat ad a programhoz (például szobánként beállítható értesítések, sötét mód, avatárok, stb), ezek segítségével egyre jobban testreszabható a felhasználói élmény.

Ebben a posztban röviden áttekintjük a jelenleg (2016. május) elérhető beállítási lehetőségeket.

A nyelvi beállításokról

Mielőtt belevágnánk a beállításokba, pár mondat a felhasználói felület fordításáról. A felhőben futó alkalmazás felhasználói felületének nyelvét sajnos továbbra sem lehet állítani, így egyelőre meg kell békélni az angol felülettel.

Mivel az Atlassian a HipChat kapcsán is megtartotta jó szokását a felhasználói felület tisztán tartása kapcsán, így minimális az angolul látható rész, ezért elfogadható kompromisszum, és minimális felhasználói oktatást igényel.

A fordítási lehetőségek alakulásáról a kapcsolódó FAQ nyújt információt itt: https://confluence.atlassian.com/hc/hipchat-server-faq-702714980.html

Alapbeállítások

A HipChat beállításoknak két fő csoportja van:

  • a felhasználói fiók beállításai
  • az alkalmazáson belüli beállítások

A beállítások eléréshez a jobb felső sarokban található avatárra kell kattintatni a webes és az asztali alkalmazásban egyaránt.

HipChat Settings  

A felugró menüben a felhasználói névre vagy a Settings (Beállítások) menüpontra kattintva lehet elérni a különféle beállításokat.

Felhasználói fiók beállításai

Kezdjük a felhasználói fiókod beállításaival (Elérése mégegyszer: kattintás a jobb felső sarokban az avatárra, majd a felugró menüben a felhasználói névre).

Profilbeállítások

A következőket javasoljuk beállítani a Profile (Profil) fülön

Avatár hozzáadása: Adj hozzá egy képet magadról (vagy a kutyusodról, a macskádról, bármiről), hogy csapattársaid gyorsan felismerhessenek.

Említési név beállítása (@mention name): Így fognak megszólítani téged az emberek a beszélgetések során. Add meg a saját neved, egy becenevet vagy valami butaságot – a tiéd a választás.

Ellenőrizd a nevedet, a beosztásodat és az időzónádat: Valószínűleg beállítottad ezeket, miközben regisztráltál a HipChat-be, de érdemes ellenőrizni, és megbizonyosodni arról, hogy minden úgy van beállítva, ahogy szeretnéd.  

Értesítések (Notifications)

Az Out-of-app értesítések (olyan értesítések, amiket akkor kapsz, ha nem vagy bejelentkezve a HipChat-be) beállítását a Notifications (Értesítések) fülön lehet elvégezni a bal oldalon. Itt választhatod ki, hogy milyen értesítéseket akarsz kapni, ha épp nem vagy belépve a HipChat alkalmazásba.

Először győződj meg arról, hogy a HipChat be van kapcsolva a mobil eszközödön. Így ráhagyatkozhatsz a mobilértesítésekre az e-mail értesítések helyett.

Sok különböző alkalom lehet, amikor értesítéseket akarsz kapni, válaszd ki a számodra fontos eseményeket. Például lehet, hogy tudni akarod, ha valaki privát üzenetet küldött neked, vagy azt, ha @megemlítenek téged.

Minden opció beállítható e-mailre vagy mobilra. Nem akarod, hogy a HipChat e-maileket küldjön? Csak vedd ki a pipát minden négyzetből az Email szó alatt.

Általános (general) beállítások

A profil és és az out-of-app értesítéseket beállítása után jöhetnek az alkalmazáson belüli beállítások. 

Kattints az avatárodra a webes- vagy az asztali alkalmazásodban, és kattints a Settings-re (Beállításokra). Innen be fogod tudni állítania general (általános), appearence (megjelenési) és notification (értesítési) beállításaidat.

Show joined/left rooms:  Olyan szobák megjelenítése, amelyekhez csatlakoztál, vagy amelyeket elhagytál. Néha fontos tudni, hogy az emberek mikor lépnek be egy szobába, vagy mikor hagyják el azt, míg máskor ezek az információk átveszik a hatalmat a csevegés feed-je felett. Ezzel a beállítással kiválaszthatod, hogy ezek az üzenetek megjelenjenek-e vagy sem.

Display time in 24-hour format: Az idő megjelenítése 24 órás formátumban. Attól függően, hogy honnan származol, és hogyan dolgozol, különböző formátumban akarod látni az időt.

Hide .gifs by default: A .gif kiterjesztésű képek alapértelmezett elrejtése. Az emberek szeretnek .gif-eket megosztani, de ez nem mindig jelenti azt, hogy látni akarod azokat. Itt beállíthatod, hogy a .gif-ek automatikusan elrejtésre kerüljenek.

Hide inline previews by default: A linkek előnézetének alapértelmezett elrejtése. A HipChat automatikusan megjeleníti a linkek előnézetét. Ha ez nem izgatja a fantáziádat, csak válaszd ezt a beállítást.

Turn emoticons into images: Hangulatjelek átváltoztatása képekké. Amikor bármely felhasználó begépel egy hangulatjelet (pl.: (awesome)), egy képként megjelenített hangulatjel fog feltűnni a csevegés feed-jében. Nem szereted ezt? Kapcsold ki ezt a beállítást.

Show divider for unread messages: Elválasztó megjelenítése az olvasatlan üzenetek számára. Ha bármikor visszatérsz a HipChat-be, egy elválasztó vonalat fogsz látni, amely pontosan megmutatja, hogy hol hagytad abba legutóbb a csevegést. Ha ez nem tetszik neked, csak vedd ki a pipát a jelölőnégyzetből.

Idle time: A távolléti állapotig eltelt idő. Válaszd ki, hogy mennyi idő teljen el, amíg az állapotod Idle (távollét) lesz.  

Megjelenési (appearence) beállítások

Ez a te HipChat-ed, úgy kell kinéznie, és olyan hangulatúnak kell lennie, amilyennek te akarod.

Az új megjelenési beállítások segítségével az egyéni ízlésednek megfelelően szabhatod testre a HipChat-et.

Az új témák (Themes) segítségével választhatsz a világos (light) és a sötét (dark) mód között, mert legyünk őszinték, mindkét oldal megvan bennünk.

Szintén be tudod állítani a szövegsűrűséget, a nevek megjelenítésének módját és azt, hogy akarsz-e vagy sem avatárokat.  

Globális értesítési (notification) beállítások

A Notifications (értesítések) fülön találhatóak a globális értesítési beállítások. Ezek lesznek az alapértelmezettek bármely szoba számára, amelybe a felhasználó belép, vagy amelyet létrehoz.

Az értesítések testre szabhatóak szobánként is (lásd alább).

Először el kell dönteni, hogy milyen "hangos" legyen a csetszoba. Van, aki minden üzenetről szeret értesítést kapni, van, aki csak arról, ha megemlítik.

Szintén válaszd ki, ha értesítéseket akarsz kapni a privát csevegésekről (1-to-1chats).

Utána döntsd el, hogy hogyan akarod megkapni az értesítéseket. Választhatod bármelyik vagy az összes lehetőséget: hang lejátszása, előugró ablak megjelenítése és a dokkoló ikon ugrálása.

Végül bekapcsolhatod vagy kikapcsolhatod az értesítéseket, ha az állapotod Ne zavarjanak-ra (Do Not Disturb) van állítva. Az állapot megváltoztatásához kattints az avatárodra az alkalmazásod jobb felső sarkában.


Értesítések beállítása szobánként

Szintén testre szabhatod az értesítéseket minden olyan szoba számára, amelytől távol vagy. Bármelyik szobában kattints a szürke csengőikonra a jobb felső sarokban, és válassz a loud (hangos), normal vagy quiet (csendes) értesítések között.

Ezekkel a szobánkénti beállításokkal fókuszáltabb munkafolyamatot fogsz átélni, mivel azokra a szobákra fogsz koncentrálni, amik a legfontosabbak számodra.

 

Azt szeretnénk, hogy otthonosan érezd magad a HipChat-ben. Az a néhány perc, amit a neked megfelelő beállítások elvégzésére szánsz, simábbá fogja tenni a munkanapodat, és boldogabb csevegővé fog tenni téged.

 

Jó alkotást!

 

 Pro bono

Non-profit szervezetek, mikro és induló vállalkozások számára nyújtott pro bono szolgáltatásaink